woensdag 21 december 2011

Dubrovnik – Adriatische parel ook ‘s winters een trekker


Dubrovnik – Adriatische parel ook ‘s winters een trekker
Dubrovnik
Het oudste en waarschijnlijk bekendste dagblad van Frankrijk, Le Figaro, publiceerde onlangs een artikel over zes mediterrane bestemmingen, die ook in de wintermaanden de moeite van een bezoek meer dan waard zijn en die nog onvoldoende 'ontdekt' zijn.

Onder hen bevindt zich Dubrovnik, waarvan ook een foto het artikel illustreert.

Aangezien de Kroatische luchtvaartmaatschappij Croatia Airlines vanaf dit jaar ook gedurende de winter rechtstreeks vliegt tussen Dubrovnik en Parijs, zou het jammer zijn die kans niet te grijpen en de stad aan te doen die dit jaar door een half miljoen toeristen werd bezocht, schrijft Le Figaro. De zomer is voorbij, maar in de herfst is het er tussen de 14 en 19 graden, een ideale temperatuur om te genieten van een rondgang langs de musea, monumenten, restaurants en bars.

Erkenning voor het 'winterse Dubrovnik' komt ook van het Franse vakblad Le Quotidiene du Tourism, dat de Zuidkroatische parel op de vijftiende plaats zet van meest aantrekkelijke reisbestemmingen in de winter, wat het blad een verrassing noemt, omdat het vorig jaar niet eens bij de eerste honderd stond. 


vrijdag 16 december 2011

Kroatisch immaterieel erfgoed onder UNESCO-bescherming

"Sinjska alka riddertoernooi"

Het riddertoernooi ‘Alka’ in Sinj en de ambachtelijke honingmakerij in het noorden van Kroatië zijn onlangs op het UNESCO-register geplaatst van de „Representatieve lijst van immaterieel erfgoed van de mensheid“.

De Alka wordt sinds 1717 jaarlijks gehouden in Sinj, in de streek Cetinjska Krajina. De ridders rijden in galop door de hoofdstraat, waarbij ze hun speer door een ring moeten steken die aan een koord hangt.

Tegelijk is de muzikale uiting van het ‘ojkanje’ in het UNESCO- register opgenomen van „Bedreigd imaterieel cultuurgoed dat spoedingrijpen vereist“ De muziekvorm ‘ojkanje’ wordt zingend uitgevoerd door mannen en vrouwen, die met verschillende technieken de stem zodanig laten trillen dat het gezang ‘direct uit de keel’ komt. Ieder lied duurt net zolang als de hoofdzanger adem heft. De melodieën zijn gebaseerd op een aantal vooral chromatische toonreeksen, ter grootte van een interval, die niet overeenkomt met de tegenwoordig gebruikelijke intervallen, en de verzen gaan over thema’s variërend van liefde tot politiek.

Op dit moment staan er tien Kroatische immateriele cultuurgoederen op de UNESCO-lijst en daarmee is het koploper in Europa. Op de UNESCO-vergadering in Abu Dabi in 2009 werden er al zeven ingeschreven: het Feest van Sint Blasius (Svetog Vlaha) in Dubrovnik, tweestemmig gezang met nauwe  intervallen in Istrië en Primorje, het vervaardigen van traditioneel houten speelgoed in Zagorje, de jaarlijkse optocht van Koningin Ljelje in Gorjani, de processie ‘Achter het kruis’ op het eiland Hvar, de jaarlijkse optocht van de Klokkenluiders uit Kastav en het vervaardigen van kantwerk in Lepoglava en op Pag en Hvar.

Daarnaast heeft Kroatie maar liefst 7 UNESCO erfgoederen onder bescherming.


donderdag 15 december 2011

Kroatie alweer in de Lonely PLanet top 10!!!

Uitzicht op de oude stad Hvar vanaf het fort "Spanjol"
Hvar in Kroatie is gekozen door de Lonely Planet experts als een van de 10 beste regio's voor een reis
Vaak denkt men bij het plannen van een reis/ vakantie aan een land of stad, waarbij de regio vaak over het hoofd wordt gezien en men daardoor veel kan missen. Lonely Planet heeft een top 10 te bezoeken regio's voor 2012 samengesteld. Het Kroatische eiland Hvar staat in deze 10 bezienswaardigheden van 2012!  Veel meer informatie over andere Kroatische eilanden!