vrijdag 16 december 2011

Kroatisch immaterieel erfgoed onder UNESCO-bescherming

"Sinjska alka riddertoernooi"

Het riddertoernooi ‘Alka’ in Sinj en de ambachtelijke honingmakerij in het noorden van Kroatië zijn onlangs op het UNESCO-register geplaatst van de „Representatieve lijst van immaterieel erfgoed van de mensheid“.

De Alka wordt sinds 1717 jaarlijks gehouden in Sinj, in de streek Cetinjska Krajina. De ridders rijden in galop door de hoofdstraat, waarbij ze hun speer door een ring moeten steken die aan een koord hangt.

Tegelijk is de muzikale uiting van het ‘ojkanje’ in het UNESCO- register opgenomen van „Bedreigd imaterieel cultuurgoed dat spoedingrijpen vereist“ De muziekvorm ‘ojkanje’ wordt zingend uitgevoerd door mannen en vrouwen, die met verschillende technieken de stem zodanig laten trillen dat het gezang ‘direct uit de keel’ komt. Ieder lied duurt net zolang als de hoofdzanger adem heft. De melodieën zijn gebaseerd op een aantal vooral chromatische toonreeksen, ter grootte van een interval, die niet overeenkomt met de tegenwoordig gebruikelijke intervallen, en de verzen gaan over thema’s variërend van liefde tot politiek.

Op dit moment staan er tien Kroatische immateriele cultuurgoederen op de UNESCO-lijst en daarmee is het koploper in Europa. Op de UNESCO-vergadering in Abu Dabi in 2009 werden er al zeven ingeschreven: het Feest van Sint Blasius (Svetog Vlaha) in Dubrovnik, tweestemmig gezang met nauwe  intervallen in Istrië en Primorje, het vervaardigen van traditioneel houten speelgoed in Zagorje, de jaarlijkse optocht van Koningin Ljelje in Gorjani, de processie ‘Achter het kruis’ op het eiland Hvar, de jaarlijkse optocht van de Klokkenluiders uit Kastav en het vervaardigen van kantwerk in Lepoglava en op Pag en Hvar.

Daarnaast heeft Kroatie maar liefst 7 UNESCO erfgoederen onder bescherming.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten