vrijdag 15 januari 2016

Eilandgids Kroatië 2016


Eiland Mljet in Kroatië
Kroatië is het land van meer dan 1000 eilanden! Ontdek de Kroatische eilanden en kies het eiland dat bij u past voor een een geslaagde vakantie.

1. Eiland Brac.
Brac wordt gekenmerkt door witte kalkstenen rotsen, groene
olijfboombossen en een heldere, blauwe zee. Het meest bekende strand op Brac is Zlatni Rat, de Gouden Hoorn. De 500 meter lange landtong bestaat uit fijne kiezel, ondiep en warm water. Het andere bekende strand is ook zeker een bezoek waard: het is een strand met rood zand aan de Baai van Lovrecina.

De bekendste vakantieplaatsen van het eiland zijn: Supetar - hier leggen de veerboten aan. Nabij Supetar vinden we Sutivan en Sumartin. In het midden van het eiland Brac, de hoofdstad Brac met bezienswaardigheden en festivals. Milna is een vissersdorpje met mooie zandstranden.


2. Eiland Ciovo.

Ciovo kan vanuit stad Trogir via een brug bereikt worden. Het eiland is rijk aan historische monumenten, mediterrane planten, mooie stranden en uitgaansmogelijkheden.

De twee plaatsen Okrug Gornji en Okrug Donji zijn met hun beschermde baaien een uitstekende plaats voor watersporten. Er vinden hier festivals plaats en er zijn heerlijke restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden. Hier bevindt zich het beste strand, de 2 kilometer lange Copacabana strand, tevens ook het naturistenstrand van Mavarstica.
Het Saldun-strand is van zand, Mastrinka en Arbanija kunnen ook prat gaan op veel kleine, sfeervolle stranden. Slatine is de havenstad, waar boottochten worden aangeboden. Hier is het Kava-strand heel mooi, het is een natuurlijk strand, helemaal niet bebouwd.


3. Eiland Cres.

Van het eiland Krk kunt u met de veerboot op Cres komen.

In de hoofdstad Cres is ook alleen voetgangersverkeer!
Een bezienswaardigheid is het zoetwatermeer Vranjsko in het midden van het eiland.

Het mooiste strand van het eiland, Sveti Ivan, vinden we bij Lubenice. Er is hier ook een prachtige, blauwe grot te bezichtigen. Het strand van de camping van het kleine vissersdorp Martinscica wordt aangeraden voor gezinnen met kleine kinderen. Dit is een zandstrand dat langzaam dieper wordt. Van Cres kunt u via een brug Losinj bezoeken en met de boot kunt u langs de circa 30 eilandjes om Cres heen varen.


4. Dugi Otok.

Van de haven van Zadar kunt u met de vreerboot dit mooie eiland bereiken. Zoals de naam ervan het al zegt - dugi betekent lang - is dit een smal, lang eiland en de ingang van het Nationaal Park Kornati.
Het heeft twee grotere havens: het door olijfboombossen omringde Brbinj waar de veerboot aankomt en de hoofdstad Sali waar de passagiersboten aanleggen. Het eiland is een ideale plek voor zeetochten en watersporten. De mooie vuurtoren van Veli Rat is bewoonbaar.

Er zijn drie meren op het eiland. Het meest interessante is het zoute meer in Natuurpark Telascica.
Het water hier is veel zouter dan het zeewater, hierdoo blijft u drijven in het water. Het eiland en het reservaat zijn vol met wilde ezels en exotische planten.


5. Eiland Hvar.
Hvar is bijzonder vanwege de lekker ruikende rozemarijn - en
lavendelvelden. Vanuit Split komt u met de veerboot in het stadje Stari Grad aan ,dat de oudste nederzetting van Kroatie is en veel bezienswaardigheden en evenementen biedt.

Belangrijke vakantieplaatsen op Hvar zijn Jelsa met zijn zandstrand Grebisce, het charmante vissersdorpje Vrboska met het vissersmuseum en met baaien van zand.

Op de zuidelijkste hoek van het eiland bevindt zich Sucuraj vanwaar veerboten naar Drvenik vertrekken. De sfeervolle hoofdstad Hvar heeft verscheidene mogelijkheden voor cultuur en uitgaan.

Tegenover Hvar bevinden zich de "Pakleni-eilanden waar u met watertaxi's rond kunt varen en waar u op afwisselende stranden kunt baden waarvan het ene nog mooier is dan het andere.

Aan de zeekant van het eiland liggen drie vakantiedorpen: Ivan Dolac, Sveta Nedelja en Milna. Tussen de plaatsen rijden er autobussen die voor goede verbindingen zorgen.


6. Eiland Korcula.

Veel mensen zijn van mening dat Korcula het mooiste Kroatische
eiland is. Het kan vanuit Split met de veerboot bereikt worden. Op Korcula kunt u middeleeuwse gebouwen, smalle steegjes, veel groen, een kristalheldere zee, lekkere wijnen en uitstekende zandstranden vinden.

Een spannend evenement is het middeleeuwse riddertoernooi - Moreska - eind juli.

Vanuit de hoofdstad Korcula kunt u met de veerboot naar het schiereiland Peljesac of het schilderachtige eiland Mljet gaan, of met de watertaxi rond de 19 kleine Skoj-eilanden tegenover Korcula varen.

Lumbarda heeft twee bekende zandstranden (Bili Zal en Przina), de haven Vela Luka is een echt duikersparadijs en kuuroord met thermaal water. Brna en Prizba, gelegen aan de zeezijd, zijn plekken voor liefhebbers van een rustige vakantie.


7. Eiland Krk.
Dit is het grootste eiland van de Adriatische zee.
De eerste plaats op het eiland is Omisalj, een echte vakantiestad waar het leven bruist. Njivice en Malinska zijn rustigere stadjes. Op het strand bij Punat wacht een watercentrum en een enorme waterglijbaan op u.
De hoofdstad Krk biedt veel bezienswaardigheden en is rijk aan evenementen.

In Baska ligt een van de mooiste kiezelstanden van Kroatie - het
Vela Plaza strand is twee kilometer lang. De naastliggende gemeente Stara Baska heeft zijn oude karakter bewaard en het strand hier is ook heel mooi.

Vrbnik is een klein dorp op de top van een grote heuvel met een
sprookjesachtig uitzicht. Bekend is ook Silo, de baai met ondiepe zandstranden en met zwarte modder die voor medicinale doeleinden wordt gebruikt. Het wegennet en de fietspaden van het eiland zijn goed te noemen. Het is aan te raden om er gebruik van te maken en ontdekkingstochten te maken op het eiland.


8. Eiland Losinj.
Het staat bekend vanwege zijn gezondheidstoerisme en de dichtbij
levende dolfijnen kolonie. Van de twee steden met misleidende namen is Mali Losinj groter en meer ontwikkeld en heeft Veli Losinj zijn oude gezicht met smalle steegjes bewaard. Er zijn prachtige stranden op het eiland, hoewel niet van het soort met palmbomen en ligstoelen. De zeer schone, rotsige kiezelstranden van de twee baaien, - Cikat en Suncana Uvala - hebben ook
stukken met zand, Liski is wel een schitterend wit zandstrand.

Op de kleine eilanden (Ilovik, Susak, Orjule en Unije) die vanaf dit eiland met de watertaxi of de boot te bereiken zijn, kunt u ook uitstekende stranden vinden. Voor de duikers zijn er in de nabijheid grotten, banken en een scheepswrak te ontdekken. U kunt ook wandeltochten maken op het eiland en fietstochten op de 30 kilometer lange fietspaden.


9. Eiland Murter.
Een populaire bestemming onder duikers en zeilers. De plaats Tisno is door een brug met het vasteland verbonden. Het is een goede keus voor zowel een rustige als een actieve vakantie.

In de buurt liggen de nationale parken (Kornati, Paklenica en Krka) en natuurparken (Telascica en Vransko jezero). De bekendste vakantieplaatsen van het eiland zijn Tisno, een moderne plaats met grote pleinen en parken bij de ingang van het eiland, Betina heeft een hele mooie ligging en beschikt over drie uitstekende zand/kiezel stranden (Zdrace, Plitka Vala en Kosirina).

Vanuit de haven van Jezera vertrekken boten naar de andere eilanden, vanaf hier kan de hele Kornati-archipel bereikt worden.

De hoofdstad Murter heeft een mooi oud centrumpje en mooie zandstranden als Cigrada, Podvrske en Slanica. In de stad zijn  meerdere grote duikscholen aanwezig. Murter staat ook bekend vanwege het maken van olijfolie en sportvissen. Er worden hier big game fishing tochten georganiseerd.


10. Eiland Pag.

Pag kan via een brug als met de veerboot bereikt worden. De witte rotsen spiegelen zich mooi aan de blauwe zee. De vakantieplaatsen zijn: Pag, de hoofdstad is van Italiaanse stijl, Mandre is voor rustige ontspanning, Novalja is een bruisende stad met het bekende kiezelstrand Zrce Beach waar het strandfeest vanaf vier uur 's middags tot in de ochtend duurt en het naturistenstrand Strasko.

Naast het dorp Metajna ligt Rucica, een mooi, romantisch strand met witte kiezel. Op het eiland zijn er twee mooie zandstranden, de vijf kilometer lange Sveti Duh en Trincel. Pag heeft fietspaden van 100 kilometer, het is zeker de moeite waard om de fietsen mee te nemen.


11. Eiland Pasman.

Pasman kan vanuit Biograd kan met de veerboot bereikt worden. Met het naastliggende eiland Ugljan is het met een brug verbonden. Het landschap is met bergen en heuvels, tierende
planten en mooie stranden gevuld. Er zijn talloze onbewoonde eilanden in de buurt te ontdekken. Op het eiland is er maar 1 weg die de plaatsen verbindt. Alle plekken hebben een mooi,
ondiep zandstrand. Dobropoljana, Mrljane, Pasman,
Kraj (strand Tratica), Nevidane, Zdrelac (strand Matlovac) en Tkon (7 prachtige baaien van zand. De beste zijn Vruljica, Juznja en het strand Ugrinic. Sovinje is een naturistenstrand).

Op Pasman is er geen bruisend nachtleven, dit is meer een plek voor strand, ontspanning, dagtochten en sporten.


12. Eiland Rab.

Rab is uitstekend geschikt voor een strandvakantie. Het meest bekende dorp is Lopar. Het eiland heeft 22 stranden waarvan het ondiepe Paradijsstrand (Rajska Plaza) met fijn zand en warm water een perfecte keus voor kleine kinderen is. Hier bevindt zich ook het Sahara strand, een geliefde plek onder naturisten. Pudarica, op circa 10 kilometer van de stad Rab gelegen, is een feeststrand en Suha Punta is een heel mooi stuk kust. Op het eiland zijn er veel kleinere vakantiedorpen: Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga, Rab en het eerder al genoemde Lopar.

Evenementen worden tijdens het hoogseizoen in alle plaatsen georganiseerd. Het is de moeite waard om met een boot naar de omringende eilandjes te varen of vanuit boten met een glazen bodem de flora en fauna in de zee te bewonderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten