zondag 12 februari 2012

Natuurpark Telašćica

Natuurpark Telašćica
Telašćica is een van de grootste en best beschermde natuurlijke havens van Kroatie. Het heeft een totale kustlijn van maar liefst 68 km. Baai Telašćica, waarnaar het hele beschermde natuurgebied is genoemd, ligt in het centrale deel van de oostelijke Adria, in het zuidoosten van het eiland Dugi Otok aan de Zadar Riviera. Dankzij haar buitengewone schoonheid is deze baai in 1988 uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. De baai is omzoomd door 13 eilandjes en binnen de baai zelf liggen nog eens zes pareltjes van eilanden, een rotspunt en 25 strandjes. Dankzij haar gunstige ligging ligt het goed beschermd tegen de stormen die er zowel vanuit de zee als vanuit het vaste land kunnen woeden. Het verzamelt jaarlijks meer dan 2500 zonne-uren.

Drie fenomenen kenmerken dit gebied. Ten eerste de unieke Telašćica-baai als de veiligste, mooiste en grootste natuurlijke haven aan de Adriatische zee. Ten tweede de rotswanden die 160 m boven de zee uitsteken en tot 90 m onder de zeespiegel doorlopen. En tenslotte het zoutmeer Mir met zijn geneeskrachtige eigenschappen.

De zee bij Telašćice telt meer dan 300 planten- en evenzoveel dierensoorten. Een dergelijke diversiteit is mogelijk door de geografische positie en de micro-klimatologische omstandigheden van de zeebodem, die vrijwel volledig bedekt is met zeeplanten en daardoor een belangrijke locatie vormt voor de voortplanting van vissen. Aan land zijn er bewerkte akkers en op de heuvels vind je een uitbundige mediterrane vegetatie met 500 plantensoorten en endemen.

In 2000 werd er op de bodem van een halfgrot in dit gebied op 24 m diepte een vleesetende spons gevonden van de soort Asbestopluma hypogea (Bakran-Petricioli i Petricioli), die slechts een keer eerder in de wereld is aangetroffen.

Tot grote vreugde van alle bezoekers doet de dolfijn dit gebied geregeld aan en de laatste jaren werd het een soort opvangplaats voor verlaten ezels op het eiland.

Telašćica is vanoudsher bewoond geweest. Daarvan getuigen zowel de Romeinse ruïnes in Mala Proversa als de vele voor-romaanse kerkjes, waaronder vooral de St. Janskerk in Stivanje Polje van belang is. Dat de visvangst door de Kroaten juist hier begon, daarvan getuigt een tekst van het eind van de tiende eeuw.

In het natuurgebied zijn er aantrekkelijke locaties bij de rotswanden waar je kunt duiken en mooie wandelgebieden met een schitterende uitzichtplaats bij Grpašćak.

In dit gebied staan enkele horeca-gelegenheden waar je kunt genieten van traditionele vis- en vleesspecialiteiten. Die liggen op het eilandje Katina en in de baaien Mala Proversa, Mir en Magrovica.

Je kunt in het gebied een heuse Robinson Crusoe-vakantie houden door er een huisje te huren. Ook de huur van een scooter, fiets of bootje is mogelijk, maar het is verboden er te kamperen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten